Fiber Optike

Fibra optike eshte nje teknologji e re, ajo konverton te dhenat ne impulse drite dhe i dergon ne linje. Ne destinacion impulsi i drites konvertohet ne te dhena. Per shkak te humbjeve te vogla ne linje dhe sepse transmetimi i te dhenave behet nga impluset te drites, fibra mund te perdoret per distanca te medha pa nevoje per repeater. Bandwidth i fibres mund te jete 100Mbps, 1Gbps, 10 Gbps por kjo varet nga aksesoret qe vendosen ne linje. Nuk ka interferenca ne linjat me fiber optike. Permasat fizike te fibres jane shume te vogla cka lejon dhe lehtesi ne instalimet e saj, per kapacitete te medha. 

Teknologjia Gepon

Video ne kontekstin e IPTV, eshte aplikacion i pare per Fiber dhe realizohet me se miri me teknologjine Gepon. Loop lokale me fiber optike te ndertuara me nje arkitekture PON dhe eshte zgjidhja me e mire per te siguruar sherbimet video, Internet me shpejtesi te larte dhe VOIP.

Nje sistem GEPON me 32 splite mund te sigurojne lidhje simetrike me 30 Mbps, si video dhe te dhena. Bandwidth per VoIP eshte 64K per stream, ndersa Interneti 128 Kbps, 384 Kbps, 512 Kbps, dhe 1 Mbps downstream. Bandwidth total per te tre sherbimet eshte me pak se 25 Mbps. 

GEPON eshte teknologjia qe suporton sot sherbimet triple-play.

Sistemi GEPON eshte ndertuar per perdorim telekomunikacioni. Pajisjet GEPON pershtaten me IEEE802.3ah. Keto seri   produktesh jane te integrueshme, fleksibel, lehtesisht te  menaxhueshme dhe sigurojne nje QoS te larte. Shpejtesia e rrjeteve fiber arrin 1.25Gb/s dhe cdo sistem EPON OLT (Optical Line Terminal) mund te shperndaj 32 ONU (Optical Network Unit) per te ndertuar rrjet fiber me maksimumin 32 splitter me avantazhin e nje kapaciteti te larte ne transmetim, siguri te larte, fleksibilitet ne ndertimin e rrjetit, me te cilin mund te aksesohet telefonia, Internet dhe IPTV.

Cilesite: 

Standard Protocol - Protokollet Standarte
Perputhje te plote me IEEE 802.3ah, IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 802.3x, IEEE 802.3z,I EEE 802.1d,I EEE 802.1p, IEEE 802.1q, IEEE 802.1x, RFC1155, RFC1157, RFC1112, RFC1113.

Kapacitet i Switch : 16G

GEPON eshte kombinim perfekt i teknologjise Ethernet dhe fibres optike pasive. Ajo eleminon perdorimin e fibres optike aktive ndermjet OLT dhe ONU. Kjo shkurton kostot dhe ben qe rrjetet te mirembahen me lehte. GEPON perdor teknologjine WDM me bandwidth  1Gbps deri ne distanca 20km.

Te gjitha te drejtat te rezervuara. Riprodhimi dhe shpërndarja është e ndaluar. © ABCom sh.p.k 2018

  Ne jemi në linjë - Filloni Bisedën